Registruotiems vartotojams:
 
 
Portalo rubrikos
Namų statyba  
Aplinkotvarka. Baseinai Fontanai ir įranga  
Baldai , Baldų gamyba  
Remontas.Apdailos darbai  
Vartai, Tvoros, Kalvystė  
Akmens, akmens masės gaminiai  
Apsaugos sistemos  
Architektai, paslaugos  
Dujos,dujotiekio įrengimas  
Durys, Langai, palangės  
Elektra, instaliacija  
Gręžiniai,geologiniai tyrinejimai  
Grindys, grindų dangos  
Interjeras. Eksterjeras  
Laiptai, turėklai  
Pirtys, Saunos ir įranga  
Plytelės Keramika  
Santechnika, paslaugos  
Šildymas,Katilai.Biokuras  
Statybines medžiagos  
Statybos technika nuoma ir pardavimas  
Stogai. Stogų dangos  
Transportas ir paslaugos  
Vandentiekis, įrenginiai  
Vėdinimas-kondicionavimas  
Židiniai. Krosnelės  
Darbo drabužiai. Darbo sauga  
Įrankių, įrengimų nuoma  
Paslaugos: Asmeniniai skelbimai.  
NEMOKAMI SKELBIMAI...Paskelbk apie save... Buk matomas.
   
    Prisijunkite!
REM.LT -> Straipsniai -> židinys
židinys

Židinių istorija.

Išgirdus žodį „židinys“, mums kyla pačios maloniausios asociacijos: gyva ugnis, malkų traškesys, šiluma, minkštas pledas, patogus krėslas... Šiuolaikinis židinys praėjo ilgą kelią nuo tada kai buvo tik laužas oloje iki išpuoselėto gyvenamo centro, aplink save sukuriančio komforto, jaukumo ir stabilumo atmosferą.
Terminas „židinys“ yra žinomas iš lotynų kalbos žodžio caminus, kuris reiškia atvirą židinį (atvirus pelenus). Dar akmens amžiuje žmogus susidraugavo su ugnimi: senovėje žmonės ant ugnies gamindavo valgį ir naudojo gyvenamo ploto šildymui. Aplink ugnį virė gyvenimas ir vystėsi žmonijos civilizacija. Atviras židinys buvo laužas, aplinkui ratu apdėtas akmenimis, todėl dūmai sklido po visą patalpą. Vėliau virš židinio buvo įrengiama anga lubose, o dar vėliau atsirado kūgio pavidalo kaminas, skirtas dūmų sugaudymui.


Jei nekreiptume dėmesio į šį židinio vystimosi etapą, tai galima sakyti, jog pirmieji židiniai atsirado antikinės Romos laikais Senojoje Romoje. Namuose buvo įrengiamos krosnys su atvira pakura ir kaminu, išvestu į lubas. Šie „židiniai“ buvo įrengiami patalpos viduryje ir buvo savarankiški įrengimai. Vėliau jie buvo perstumti prie sienos ir apjungė, pakurą, kaminą ir sieną. Taip židinys įgavo šiuolaikinius bruožus.
Ankstyvuosiuose viduramžiuose židiniai buvo įrengiami kambariuose, kur galėjo gyventi tik moterys ir jų teikiama šiluma buvo išskirtinai tik moteriška privilegija. Kita vertus, vėliau židiniai buvo pasiekiami visiems. Nuo tada židinių mada pradėjo staigiai plisti. Jie buvo gaminami iš tašyto akmens ir išsiskyrė dideliais išmatavimais, tokiais, kad to meto riteriai galėjo juose iškepti visą, nepjaustytą jautį.


Vėliau židiniai tampa žymiai dekoratyvesniais ir parodančiais šeimininko skonį bei padėtį visuomenėje. Turtingi feodalai kūrė židinių sales, kur buvo saugomi karo ir medžioklių trofėjai, ginklai, gobelenai. Čia taip pat buvo sprendžiami valstybinės svarbos reikalai, vyko kariniai pasitarimai ir triukšmingos puotos.
Renesanso epochoje, židiniai tampa architektų ir dailininkų – apipavidalintojų interesų taikiniu. Židiniai buvo daromi iš granito ir marmuro, buvo dekoruojami florentiškaja mozaika, aštriais papuošimais. Į madą atėjo kolonos, kapiteliai, piliastrai. Tokios architektūrinės puošybos dėka, židiniai tapo patraukliu dvarų interjerų elementu.


Galinę židinio pakuros sienelę pradėjo uždengti dekoratyviais ketaus paneliais, taip apsaugodami sienas nuo pastovaus įkaitinimo. Prieš židinio pakurą, neretai buvo statomas ekranas, kurio paveikslėlis buvo peršviečiamas ugnies šviesa, taip sukurdamas papildomą dekoratyvų efektą, išsklaidydamas ugnies karštį ir apsaugodamas kambario grindis nuo ant jų krintančių žiežirbų ir karštų anglių.

Modernizmo epocha židinį pavertė interjero dalimi kurioje dega ugnis. Chai-tek stiliaus židinys šviečia poliruotu metalu, turinčiu neįprastas formas. Pačios krosnies nebelieka, o pakuros gali kabėti virš grindų. Netiesių linijų ir augalinių motyvų prašmatnumas pabrėžė labiau tipinių medžiagų – marmuro, granito, kalto ir lieto metalo apdirbimo naudojimą.
Mūsų laikais židiniai nebėra prabangos dalykas: šiandien juos galima pamatyti daugelyje užmiesčio namų ir kotedžų, netgi miesto butų interjeruose. Židinys tapo namų, šilumos ir jaukumo simboliu.

Į titulinį
Copyright © REM.LT 2011-2023 Visos teises saugomos                 Reklama     Privatumas     Atsakomybės apribojimas     Taisyklės

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj?
skaitliukai