Registruotiems vartotojams:
 
 
Portalo rubrikos
Namų statyba  
Aplinkotvarka. Baseinai Fontanai ir įranga  
Baldai , Baldų gamyba  
Remontas.Apdailos darbai  
Vartai, Tvoros, Kalvystė  
Akmens, akmens masės gaminiai  
Apsaugos sistemos  
Architektai, paslaugos  
Dujos,dujotiekio įrengimas  
Durys, Langai, palangės  
Elektra, instaliacija  
Gręžiniai,geologiniai tyrinejimai  
Grindys, grindų dangos  
Interjeras. Eksterjeras  
Laiptai, turėklai  
Pirtys, Saunos ir įranga  
Plytelės Keramika  
Santechnika, paslaugos  
Šildymas,Katilai.Biokuras  
Statybines medžiagos  
Statybos technika nuoma ir pardavimas  
Stogai. Stogų dangos  
Transportas ir paslaugos  
Vandentiekis, įrenginiai  
Vėdinimas-kondicionavimas  
Židiniai. Krosnelės  
Darbo drabužiai. Darbo sauga  
Įrankių, įrengimų nuoma  
Paslaugos: Asmeniniai skelbimai.  
NEMOKAMI SKELBIMAI...Paskelbk apie save... Buk matomas.
   
    Prisijunkite!
REM.LT -> Straipsniai -> Nelaimingi atsitikimai atliekant statybos darbus
Nelaimingi atsitikimai atliekant statybos darbus

Paskutinių dviejų metų bei šių metų pirmųjų mėnesių nelaimingų atsitikimų darbe statistiniai duomenys leido daryti prielaidą apie gerėjančią darbuotojų saugos ir sveikatos būklę šalyje. Tačiau pastarųjų dviejų savaičių įvykiai iš esmės pakeitė optimistines prielaidas.

Per vieną savaitę (nuo 2008-05-28 iki 2008-06-04) mūsų respublikos įmonėse , įstaigose ir organizacijose įvyko net 7 mirtini nelaimingi atsitikimai darbe, iš kurių 3 - atliekant statybos darbus. Nors šie visi nelaimingi atsitikimai darbe dar tiriami, tačiau jau pirminiai jų aplinkybių duomenys leidžia teigti, kad nelaimingi atsitikimai įvyko dėl grubių darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimų, kurie jau ne kartą buvo mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe priežastimis. Dėl jų taip pat ne kartą buvo nurodyta įmonių vadovams ,,Valstybės žiniose“ skelbtuose Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus įsakymuose, kuriuos darbdaviams vykdyti yra privalomi. Primename, kad paskutinysis įsakymas skelbtas netgi ne taip seniai - ,,Valstybės žinių“ 2008 m. Nr. 50-1876.

Du nelaimingi atsitikimai darbe įvyko labai panašiomis aplinkybėmis ir dėl tų pačių priežasčių – neužtikrinus būtinų saugos priemonių dirbant tranšėjose. 2008-05-28 Pakruojo kaime (Pakruojo r.) 2.10 m gylio tranšėjoje klojant lauko vandentiekio vamzdį nuslinkęs tranšėjos šlaitas užpylė 20 metų UAB ,,Aitra” šaltkalvį. 2008-06-03 Kisiniškių kaime (Vilkaviškio r.), gatvėje tiesiant inžinerinį tinklą, apie 3 m gylio tranšėjoje nuslinkęs molio šlaitas užgriuvo 23 metų UAB ,,KRS” darbininką.

Taip pat Valstybinėje darbo inspekcijoje gautas pranešimas, kad įvyko dar vienas analogiškas nelaimingas atsitikimas darbe! - 2008-06-11 Šiauliuose UAB ,,Lugestos“ darbininkams lyginant nuotekų tranšėją 2.5 m gylyje žemės užgriuvo vieną iš trijų iškasoje buvusių darbininkų.Visais trim atvejais darbuotojai dirbo vertikaliais šlaitais iškastose tranšėjose, neįvertinus šlaitų nuslinkimo pavojaus, nenumačius ir neįgyvendinus reikiamų saugos priemonių (nesutvirtinus tranšėjų arba nepasirinkus tinkamo šlaitų statumo). Kisiniškių kaime iškasta tranšėja buvo šalia gatvės važiuojamosios dalies, kuria važinėjo ir sunkiasvorės transporto priemonės, didindamos šlaitų nuslinkimo pavojų. Bendrovių ,,Aitra” ir ,,Lugesta” darbuotojai darbus tranšėjose vykdė be paskyros-leidimo, kurioje turėjo būti nurodytos prieš darbų pradžią būtinos įgyvendinti saugos priemonės. Bendrovėje ,,KRS” darbams tranšėjoje atlikti buvo išduota formali, nesusieta su esama situacija darbo vietoje, paskyra-leidimas. Žuvę darbuotojai nebuvo nei reikiamai mokyti, nei instruktuoti apie darbo vietoje esamus ir galimus atsirasti pavojus bei saugius darbo metodus, pavojingus darbus dirbo vos prieš vieną mėnesį įdarbinti jauni, neturintys profesinės patirties darbuotojai.

Pabrėžtina, kad nelaimingi atsitikimai įvyko, kai darbams tiesiogiai vadovavo darbdavio įgalioti asmenys.

2008-06-03 Kaune nuo statomo daugiaaukščio (19 m aukščio) stogo nukrito ir mirtinai susižalojo 23 metų UAB ,,Sedonita” stogdengys. Atkabinus netoli stogo krašto kranu užkeltus dujų balionus, stogdengys nukrito žemyn kartu su dujų balionais. Darbai ant stogo buvo atliekami neįrengus kolektyvinių apsaugos nuo kritimo iš aukščio priemonių. Žuvusysis bendrovėje dirbo nepilnus du mėnesius.

2008-05-28 Alytuje, prikabinant žoliapjovę prie traktoriaus, tarp žoliapjovės ir traktoriaus rato buvo prispaustas ir mirtinai traumuotas pavojingoje zonoje stovėjęs VĮ ,,Alytaus regiono keliai” autogreiderininkas.

2008-05-29 Kupiškio rajone, Gikonių kaime, Eglės Poškuvienės ūkininkės ūkio lauke šieno presavimo įrenginyje rastas suspaustas žuvęs ūkio darbininkas.

2008-06-01 Klaipėdoje, ant bendrovės ,,Klaipėdos nafta” geležinkelio estakados kelio, po riedančiu vagonu-cisterna žuvo neblaivus bendrovės darbininkas, dirbęs mazuto išpylimo iš cisternų darbus. Pirminiais duomenimis, šilumvežio mašinistas viršijo įmonės teritorijoje leistiną greitį.

2008-06-04 Klaipėdoje UAB ,,Klaipėdos terminalo grupė” darbuotojui tvarkant konteinerių krautuvo ratą neišleidus iš padangos oro, trūko rato disko fiksacinio žiedo griovelis, padanga staiga nusimovė ir oro banga (padangoje buvo 10 atmosferų slėgis) nusviedė darbininką apie 5 m. Darbuotojas trenkėsi į metalines lentynas, ant kurių buvo sukrautos atsarginės dalys ir iš karto žuvo.Pastarieji nelaimingi atsitikimai darbe rodo, kad daugelis darbdavių nekeičia savo netinkamo požiūrio į darbuotojų saugos ir sveikatos darbe užtikrinimą, o darbuotojai, savo ruožtu, labai dažnai pamiršta elementarią savisaugą.

Apibendrinant, galima pasakyti, jog dažna iš įvykusių nelaimių darbe sudaro regimybę, kad darbdaviai tarsi nebūtų girdėję apie tai, kad darbo vietoje būtina nustatyti visus pavojus, įskaitant ir atsirandančius darbo metu, vertinti profesinę ir fizinę riziką, privalu naudoti kolektyvines apsaugos priemones. Be to, šios žūtys rodo, jog pavojingus darbus dirbti dažnai pavedama neturintiems profesinės patirties, tinkamai nemokytiems darbuotojams - visais šiais atvejais darbuotojų stažas šiose įmonėse buvo vos vienas-du mėnesiai.Esant tokiam darbdavių atsainiam požiūriui į elementariausius saugaus darbo reikalavimus, kai nevertinama darbuotojų sveikata ir net gyvybė, itin aktualūs tampa griežti Valstybinės darbo inspekcijos inspektorių veiksmai vertinant pažeidimus, galinčius lemti ir lėmusius tokias nelaimes. Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus Mindaugo Plukto įsakymu vasarą skelbiama akcija ,,Inspektoriaus aktyvių atgrasančių veiksmų vasara”. Jos metu numatoma, nustačius pažeidimus, taikyti visas pagal kompetenciją numatytas adekvačias, atgrasančias priemones, administracines sankcijas, sieti jas su sunkinančiomis aplinkybėmis. Atitinkamų priemonių, papildomų tikrinimų įmonėse bus imamasi siekiant pagerinti lengvų nelaimingų atsitikimų darbe įmonėse tyrimų kokybę (o tokių nelaimingų atsitikimų tyrimo aktų pastaruoju metu net iki 70 % įmonėms grąžinama pataisyti) ir prevencinių priemonių įgyvendinimą - dar pradžioje užkertant kelią galimiems sunkesniems padariniams.

Valstybinė darbo inspekcija dar kartą pabrėžia, kad, įvertinus pastarųjų įvykių pamokas, branginant savo darbuotojų sveikatą bei gyvybę ir atsižvelgiant į įmonės veiklos specifiką, kiekvienam įmonės vadovui privalu imtis visų įmanomų priemonių nelaimėms darbe išvengti.


Parengta pagal:
L. e. Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pareigas Jono Naujalio laišką darbdaviams 2008 m. birželio 12 d.

Į titulinį
Copyright © REM.LT 2011-2024 Visos teises saugomos                 Reklama     Privatumas     Atsakomybės apribojimas     Taisyklės

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj?
skaitliukai